dilluns, 19 de gener del 2009

Sobre Cuba, Estats Units i Espanya.


Els dies 21 i 10 de Juny de 2008 amb motiu de l'obertura a la ciutat de Barcelona del Castell de Montjuic i de unes declaracions a la premsa d'en Fidel Castro, vaig fer una mena de predicció en forma novel·lada sobre Cuba, Estats Units i Espanya. ( Podeu consultar l’històric d'aquest mateix blog. )

En primer lloc vaig preveure que guanyaria Obama, a les eleccions americanes. Això ja es realitat.
En segon lloc, vaig pensar que Obama pel seu tarannà i tenint en compte que ha tingut un gran suport de la família Kennedy y que Kennedy va ser qui va viure la crisi del míssils soviètics en territori cubà, que van desencadenar una crisi política sense precedents. Obama probablement tindrà com a prioritat, la resolució del conflicte Cubà.

Però aquí no acaba la cosa, perquè si tenim en compte el programa 30 minuts, emès ahir per la televisió catalana. Resulta que es confirma que el pare de Fidel Castro va lluitar a la guerra de Cuba contra el americans. La qual cosa voldria dir que Fidel va començar la seva guerra particular contra els Estats Units molt abans de la revolució, a partir d'aquella guerra, la qual cosa, vincularia encara més la actual situació de l'illa caribenya amb la guerra colonial viscuda fa més de 100 anys. Buf... quasi res.

En tot cas, crec que el paper que l'actual govern espanyol ha de jugar en la crisi cubana, ha de ser un paper conciliador entre les parts, això sí, procurant salvaguardar els interessos dels súbdits espanyols presents a l'illa. Però es evident que cal passar pàgina i aconseguir de la millor manera possible, que EEUU aixequi l'embargament comercial al poble cubà. I això, vist tot lo que s’ha comentat anteriorment, es responsabilitat espanyola, també.

Es una opinió, la meva opinió, naturalment.